Boros Péter 1952–2012

Boros Péter 1952–2012

Elhunyt Boros Péter hídépítő mérnök, akinek nevéhez számtalan vasúti műtárgy is kapcsolódik. A Budapesti Műszaki Egyetem elvégzése után 1976-ban kezdte pályafutását a Hídépítő Vállalatnál a győri Duna-híd építésénél. Már itt megmutatkozott a betonnal kapcsolatos érdeklődése. Talán itt erősödött meg az a barátság, melyet – a közelmúltban elhunyt – dr. Balázs György professzorral kötöttek. A Rába menti közös gyökerek, a vasbetonépítés szeretete és a hallatlan munkabírás jellemezte mindkettőjüket. A győri Duna-híd megépítése után részt vett a Budapest–Hegyeshalom vasútvonal fölött épült hegyeshalmi és a hegyeshalmi bánya tavi vontatóvágány fölötti hidak építésében. Építésvezetőként irányította a siófoki MÁV-aluljáró építési munkáit.
1992-ben megalapította a Betonplasztika Kft.-t, melynek 2011-ig ügyvezető igazgatója volt. Ebben a minőségben is számtalan vasúti műtárgy építésében és felújításában működött közre. Ezek közül a legjelentősebbek a Budapest bal parti körvasút felüljárója, a Budapest–Cegléd vasútvonal feletti Kacsóh Pongrác úti felüljáró, a bajai Duna-híd, a szobi vasúti völgyhíd, a magyar–szlovén vasútvonal völgyhídjai, valamint az újpesti vasúti Duna-híd.
Kiváló szervezési képességére jó példa a ferihegyi gyorsforgalmi út régi vasbeton ívhídjának bontása, ahol bravúros gyorsasággal, 24 órás vágányzárban végezték el a több vágány fölött átívelő és évek óta használaton kívüli vasbeton monstrum elbontását.
Munkája mellett szívesen és önzetlenül támogatott szakmai eseményeket, melyeken előadóként is részt vett. A szakmai konferenciákon igen népszerű volt, mert nemcsak a szakmai előadásokkal és bemutatóival hagyott maradandó emléket a résztvevőkben, hanem a szabadidős programok során az éneklésével és beszélgetéseivel.
A vasút iránti elkötelezettségét mutatja a kemencei múzeum vasút támogatása. Ennek köszönhetően társadalmi munkában és személyes adományokból hidak épültek meg a kisvasút ma már Feketevölgyig közlekedő vonalán.
Hídépítésben gazdag életútja során – hosszas betegségét méltósággal viselve, dacolva azzal – haláláig részt vett a szakmai szervezetek munkájában és rendezvényein.
Emlékét megőrizzük.


Vörös József

 

A cikk folytatódik, lapozás:1
A teljes cikket megtalálja a folyóirat ában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©