A cikk szerzője:

Vörös József okleveles építőmérnök, ny. mérnök főtanácsos

Szakács István (1952–2021)

2021. június 11-én váratlanul elhunyt Szakács István közlekedésépítő mérnök, építési és fenntartási szakmérnök, aki mintegy negyven éven át volt a Magyar Államvasutak dolgozója.
Szakács István 1952. március 25-én született Szigetváron. Általános és középiskolai tanulmányait Pécsett végezte. Az érettségi vizsgája után, 1970-ben helyezkedett el a MÁV-nál és így került a Pécsi Igazgatóság személyi állományába.
1976-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán, a MÁV Pécsi Igazgatósága ösztöndíjasaként, közlekedésépítő mérnöki diplomát szerzett. A diploma megszerzése után a MÁV Pécsi Területi Igazgatósága Pécsi Pályafenntartási Főnökség állományába került, ahol először szakaszmérnöki, majd vezetőmérnöki feladatokat látott el. 1989-ben, fél éves budapesti kitérő után, a Pécsi Igazgatóság Beruházási Osztály munkatársa lett, majd 1993-ban a Pécsi Igazgatóság Épület- és Közműgazdálkodási Főnökség vezetőjévé nevezték ki. 1997-ben a MÁV Ingatlankezelő Kft. Pécsi Területi Egységének igazgatója lett.
2003-tól a PVTK Pályalétesítményi Osztályon területi hidász főmérnökként dolgozott. A hidak felügyelete, gondozása területén precíz, lelkiismeretes munka jellemezte őt és az általa irányított csapatot. Munkája mellett állandóan képezte magát. 1980-ban vasútépítési és -fenntartási szakmérnöki, 1992-ben közgazdasági szakokleveles mérnöki diplomát, 2001-ben létesítménygazdálkodási képzettséget szerzett.
2010 végén betegsége miatt nyugállományba vonult, de ezt követően is igyekezett tevékeny életet élni. Munkatársaival, volt kollégáival továbbra is jó kapcsolatot ápolt. Aktívan részt vett a 2012-ben Pécsett megrendezett VIII. Vasúti Hidász Találkozó megszervezésében, aminek eredményeként a konferencia sikere az ő munkájának is köszönhető. Társszerzője volt a Vasúti hidak a Pécsi Igazgatóság területén című könyvnek. Az általa megírt fejezetek is méltó emléket állítanak a bemutatott hidak építésének és történetének.

Vörös József

A cikk folytatódik, lapozás:1
A teljes cikket megtalálja a folyóirat ában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©