A cikk szerzője:

Végi József

Zengő Péter József (1950–2019)

Zengő Péter József a MÁV Központi Fe­l­é­pít­ményvizsgáló Kft. Síndiagnosztikai Osztályának nyugalmazott vezetője 2019. december 13-án, 69 éves korában elhunyt.
1968-ban pályakezdőként került a MÁV-hoz, és a MÁV KFV Kft. megalakulásától (1996) nyugdíjba vonulásáig dolgozott a kft.-ben. A roncsolásmentes sínvizsgálati tevékenység iránt tanúsított szakmai érdeklődésével hamar felhívta magára a figyelmet. Felsőfokú általános gépipari technikumot végzett, majd a MÁV Tisztképző Intézetében felépítményi gépész tiszti végzettséget, a Magyar Hegesztéstechnikai Anyagvizsgálati Egyesületnél pedig UT.2 ultrahangos anyagvizsgáló képzettséget szerzett.
A MÁV-nál 1990. október 1-jétől ultrahangos részlegvezetői megbízatást kapott, ahol a részleg teljes munkáját kellett megújítania, átszerveznie és irányítania. Vezetése alatt a sínvizsgálatok tervszerűségében és az eredmények feldolgozásában jelentős eredményeket ért el.
Az 1980-as években és a ’90-es évek elején a német vasútnál végzett ultrahangos sínvizsgálati tevékenységéért komoly szakmai elismerést kapott. 1990-től a MÁV Központi Felépítményvizsgáló Főnökség (KFF) ultrahangos részlegének, később a MÁV Zrt. Pályagazdálkodási Központ (PGK), majd a MÁV KFV Kft. ultrahangos osztályának lett a vezetője. Irányítása alatt a síndiagnosztikai tevékenység a gépi és kézi vizsgálóeszközök fejlesztése terén komoly sikereket ért el. Ennek eredményeként a MÁV Központi Felépítményvizsgáló Kft. jelentős piaci szereplővé vált a környező országokban, ahol szakmai munkáját személy szerint is elismerték.
Zengő Péter József rendszeresen részt vett a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés, valamint a Magyar Roncsolásmentes Vizsgálati Szövetség munkájában. Utóbbi konferenciáin rendszeresen előadást tartott a roncsolásmentes sínvizsgálat és síndiagnosztika aktuális kérdéseiről.
Munkássága elismeréseként 1987-ben miniszteri dicséretet, 2010-es nyugdíjba vonulásakor Vasútért kitüntetés kapott.
Halálával egy nagy szaktudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkező kollégát vesztettünk el, akivel mindenki szívesen dolgozott együtt.

Végi József

A cikk folytatódik, lapozás:1
A teljes cikket megtalálja a folyóirat ában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©