A cikk szerzője:

Vörös József okleveles építőmérnök, ny. mérnök főtanácsos

A Déli összekötő vasúti Duna-híd – 13. rész – A valóra vált álom

Több mint huszonöt évvel ezelőtt kezdtük el azt az előkészítő-tervező munkát, aminek eredményeként 2022. július 8-án az átépült Déli összekötő vasúti Duna-híd utolsó, harmadik hídszerkezetén is sor került az átadás előtt álló hídépítések hagyományos eseményére, a hordógurításra (1. ábra). A projekt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában, a Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) együttműködésében valósult meg, a generálkivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végezte. Az engedélyezési terveket és a híd kiviteli terveit a Főmterv Zrt., az MSC Kft. és a Speciálterv Kft. mint társtervezők készítették.

Ebben az évben, május 4-én emelték be a helyére a harmadik (déli) hídszerkezet utolsó elemét, az úgynevezett zárótagot. A beruházás következő időszakában kötik be az elkészült harmadik hídszerkezetet a vágányhálózatba (2. ábra).

1. ábra. Hordógurítás a hídon2. ábra. A három Duna-híd- szerkezet
A hordógurítási ünnepségen Szabó Gábor, a Duna Aszfalt projektvezetője ismertette az elmúlt évek eseményeit. Elmondása szerint 20 éves álom valósul meg hamarosan az itt lévő vágányépítéssel és -felújítással. 2019-ben a tervezéssel vette kezdetét a projekt, és az óriási tempónak köszönhetően gyakorlatilag három-négy hónap alatt elkészítették a tervezők a teljes kiviteli tervet és a hozzá tartozó gyártmányterveket.
Időközben megrendelték az acél alapanyagot, és 2020 év elején a Duna Aszfalt lengyel üzemében elkezdődött a gyártás. Május elején érkeztek az első elemek Csepelre, eközben az alépítmények építése is elindult.
2020 szeptemberében két úszódaru segítségével megtörtént az első elem beemelése, majd a következő év április 25-én az első hídszerkezet forgalomba helyezése. Nem sokkal később a második hidat is elbontották, majd decemberre az ide kerülő szerkezet is megépült és forgalomba helyezték. Ekkor kezdődött a harmadik híd bontása és szerelése. A kettes és a hármas hídszerkezet mindössze 30 nap alatt került a helyére.

A cikk folytatódik, lapozás:123Következő »

Irodalomjegyzék

  • [1] https://magyarepitok.hu/kotott-palya/2022/07/atgurult-a-hordo-a-dovh-harmadik-hidjan-is-fotok
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2022 / 5. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©