A cikk szerzője:

Vörös József okleveles építőmérnök, ny. mérnök főtanácsos

A Déli összekötő vasúti Duna-híd – 13. rész – A valóra vált álom

Több mint huszonöt évvel ezelőtt kezdtük el azt az előkészítő-tervező munkát, aminek eredményeként 2022. július 8-án az átépült Déli összekötő vasúti Duna-híd utolsó, harmadik hídszerkezetén is sor került az átadás előtt álló hídépítések hagyományos eseményére, a hordógurításra (1. ábra). A projekt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában, a Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) együttműködésében valósult meg, a generálkivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végezte. Az engedélyezési terveket és a híd kiviteli terveit a Főmterv Zrt., az MSC Kft. és a Speciálterv Kft. mint társtervezők készítették.


Mára elkészült mindhárom hídszerkezet (3. és 4. ábra), megépült rajtuk a vasúti pálya és július 25-én és 26-án a harmadik szerkezeten is rendben lezajlott a statikus, majd augusztus 3-án a dinamikus próbaterhelés.

3. ábra. Az új hídszerkezetek4. ábra. Múlt és jelen. A 4. számú római dunai őrhajó és az új híd. (Fotó: Gyukics Péter)
A csatlakozó pályák végleges kialakítása megtörtént, és reményeink szerint lapunk megjelenése előtt, szeptember végéig a műszaki átadás is lezajlik.
Óriási feladaton vannak túl a hídépítők. A közbejött nehézségek (koronavírus, dunai vízállás) ellenére sikeresen fejeződött be a híd átépítése. Büszkék lehetünk hidászaink munkájára, teljesítményére, hiszen a munkában részt vevő fiatal gárda bebizonyította, hogy méltók nagynevű elődjeik hírnevére. Szeretnénk, ha a most megszületett mérnöki alkotás a többi Duna-hídhoz hasonlóan (5. ábra) hosszú évtizedeken keresztül hirdetné a magyar hídépítők tudását és tehetségét!

5. ábra. Az új és a régi Duna-hidak
A Sínek Világa folyóiratunk 25 éven keresztül folyamatosan tudósította olvasóit e hatalmas hídépítési feladat előkészítéséről, tervezéséről és megvalósításáról. Ha valaki egyben szeretné áttekinteni a munka főbb állomásait, a következőkben olvasható lapszámok felsorolásának segítségével könnyen letöltheti a híddal kapcsolatban megjelent cikkeket a honlapunkról.

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző123Következő »

Irodalomjegyzék

  • [1] https://magyarepitok.hu/kotott-palya/2022/07/atgurult-a-hordo-a-dovh-harmadik-hidjan-is-fotok
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2022 / 5. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©