A cikk szerzője:

Szigeti-Szászné Nagy Csilla építőmérnök-mérnöktanár
Jáky József Technikum, Székesfehérvár

A Jáky 70 év elteltével is építi a pályát

A cikk lehetőséget ad az iskolám, mint épület, és az abban folyó munka, a diákélet és az új képzés szerkezetének, a duális képzésnek a bemutatására. Nem titkolt célom, hogy a középiskolába lépő korosztály elképzeléseit, a saját jövőjüket befolyásoló iskolaválasztást akár felénk irányulóan is befolyásoljam. További célom a leendő duális partnerek figyelmét felkelteni, miszerint az új képzési struktúrában iskolánk nyitott az új kapcsolatok kiépítésére, meglévő kapcsolatok szélesítésére.

Iskolánk helye, születése és névadója

Intézményünk Fejér megye székhelyén, Székesfehérváron található, a Deák Ferenc utcában. A hely meghatározása, a kor szellemének megfelelően, a GPS-adatokkal, szélesség: 47.188656, hosszúság: 18.420084.
A Jáky József Technikumról honlapunkon keresztül (https://jaky.hu/iskolankhelye.php) még többet lehet megtudni. A százévesnél idősebb épületben 70 éve folyik a szakmai képzés középiskolás fokon.
Történelmi érdekesség és párhuzam a ma történéseivel, hogy iskolánk létrejöttekor, 1951-ben is egy középiskolai reform zajlott. Ennek keretében először az iskolatípus ipari gimnázium volt, majd amikor az iskola a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium irányítása alá került, lett Mély­építőipari Technikum. Volt már a megnevezésünk Út-, Vasútépítési Technikum, Műszaki Szakközépiskola, a közelmúltban voltunk szakgimnázium is. Tradicionálisan elmondható rólunk, hűek maradtunk önmagunkhoz és az építőipari irányvonalat képviseljük évtizedek óta.
Pár év hiányában közel hetven éve készült el iskolánk névadójának, dr. Jáky Józsefnek az iskola aulájában található mellszobra, amelynek avatóünnepségén Jáky József professzor özvegye is jelen volt. Az általa ekkor ránk hagyományozott Jáky-emlékek – írókészlet, író- és rajzszerek, asztali lámpa, műszaki könyvek – alapjai lettek egy kis saját iskolai múzeumnak.
A Jáky-örökséget nevében, emlékében, tanulók felé közvetített ismeretekben őrizzük.
2021-ben tanulóinkkal megemlékeztünk a professzor életútjáról, s megkoszorúztuk a sírját a Farkasréti temetőben (1. ábra).

1. ábra. Jáky József sírjának koszorúzása

Iskolánk bemutatása

Amolyan „csekklista”-szerűen végigfutva az iskola lehetőségein, érzékeltetni szeretném, hogy a szakmai oktatáshoz, képzéshez tágas, gazdag, jól felszerelt környezet áll rendelkezésünkre. Az iskola része a nem is oly régen felújított aszfaltozott focipálya, sportcsarnok, és közösségi tevékenységekhez, kulturális események, kiállítások megrendezéséhez kultúrterem, impozáns, tágas, tankönyvekkel és szakmai könyvekkel rendkívül jól ellátott szép könyvtár. Műhelyeinkben az építőipari ágazat legtöbb szakiránya oktatható, fizikai, szilárd­ságtani mérésekre alkalmas laboratórium áll rendelkezésre az anyagtani és talajtani vizsgálatokra. Tágas tantermek, okostáblák, okoseszközök segítik a közismereti oktatást, illetve a geodézia, informatika, magasépítés, rendészet, út és vasút szakmai szakirányokra a felkészítést. A szakmai tantermeink felszerelései, tanáraink felkészültsége és az egyes szakmák szakembereivel való élő kapcsolat támogatja az itt folyó oktató-nevelő munkát. A digitális szaktantermek segítik munkánkat a nyelvi oktatásban, az informatikai és a digitális rajzi kultúra fejlesztésében. Az AutoCAD és az ArchiCAD tanulmányok elsajátított eredményessége a munka világának visszajelzéseiből tudható, miszerint a tanulóink ismeretei, gyakorlati tudásuk megfelelnek a munkaerőpiaci elvárásoknak.
A szakma támogatására szép példa a „Fogadj örökbe tantermet” programunkban két szaktantermünk felújítása, amelyben idén tavasszal és ősszel újjászületett a 48-as, mint Swietelsky terem és a 85-ös, mint Strabag terem (2. és 3. ábra).

2. ábra. Swietelsky terem

3. ábra. Strabag terem

A cikk folytatódik, lapozás:12Következő »
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2022 / 1. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©