A cikk szerzője:

Horgos Dániel hidász főmérnök
MÁV Zrt.

A MÁV Zrt. által bevezetett új termékek

Napjainkban az anyagok és technológiák fejlődése egyre nagyobb léptékű mind a vasútépítés, mind pedig a híd- és műtárgyépítés területén. Ezeknek a termékeknek a megismerése, bevezetése alapvető feladatunk a fenntartható üzemeltetés, fejlődés biztosítása érdekében, ezzel nyitva a piac kínálta korszerű lehetőségek felé. Az elmúlt időszakban a MÁV Zrt. Híd és alépítményi osztálya az alábbi, a hazai vasútépítésben újszerű termékek hálózati szintű betervezéséhez, beépítéséhez járult hozzá vasút-üzemeltetői felülvizsgálatot követően.

Betonpaplan

A SoDeGo Consulting Ltd. által forgalmazott Concrete Canvas betonpaplan speciális cementkeverékkel töltött, kompozit geoszintetikus szőnyeg (GCCM). A felső szálszerkezetes szövetet és az alsó PVC vízzáró réteget 3D szál mátrix köti össze, továbbá a két réteg közé speciális cementkeveréket töltöttek (1. ábra). A zárórétegek sűrű szövetszerkezete megakadályozza a cement kipergését. A termék 5, 8 és 13 mm vastagságban kapható. Az 1,00, illetve 1,10 m széles tekercsek leterítéskor flexibilisen alakíthatók, majd a felületet vízbemerítéssel vagy vízszórással hidratálni kell. Az alsó PVC-réteg speciális géppel akár hegeszthető is, ezáltal folytonos vízzáró membrán alakítható ki. Kötés után a szálszerkezet megerősíti a betont, megakadályozva a repedezést. A végeredmény egy vékony, rendkívül tartós, nagy terhelhetőségű víz-, tűz- és vegyszerálló kéregbeton. A megszilárdult betonpaplan nyomószilárdsága 40 MPa, melynek 80%-át már hidratálás után 24 órával eléri. A betonpaplan alkalmazható árokburkolásra (2. ábra), töltéstestek ideiglenes és végleges stabilizálására, rézsű­védelemre, sziklavédelemre, rézsűfelületek burkolására, illetve azok helyreállítására, szerelőbeton készítésére. A termék nagy előnye, hogy a beépítés élőmunkaigénye alacsony, nem szükséges különleges szakértelem, gyorsan kivitelezhető, illetve nehezen megközelíthető helyekre is könnyen beszállítható.

1. ábra. Concrete Canvas betonpaplan szerkezete

2. ábra. Concrete Canvasszal burkolt árok (Fotó: SoDeGo Ltd.)

Surtreat TPS II betonjavító impregnálószer

A Surtreat International által kifejlesztett Surtreat TPS II szervetlen vízbázisú, színtelen, szagtalan, folyadék halmazállapotú betonvédő és betonjavító szer. Egyszerre javítja a beton fagyállóságát, vízzáró képességét, vegyszerállóságát, szilárdságát, kopásállóságát, és védi a vasbeton szerkezeteket a korrózióval szemben azáltal, hogy a beton felületén felszívódva eljut egészen a betonacélokig, és ott a rozsdásodással szemben védelmet nyújtó oxidsemleges filmréteget képez a betonacél felületén. A beivódott szer eltávolítja és kémiailag megköti a betonban lévő kloridionok és más káros szennyező anyagok nagy részét, egyúttal növeli a beton pH értékét. A szer csökkenti a betonban lévő kapillárisok számát, így minimálisra csökken a víz bejutásának lehetősége, miközben a beton páraáteresztő képessége megmarad. Ennek köszönhetően nagymértékben javul a fagyállóság. A TPS II-t a megtisztított beton- és vasbeton szerkezetekre hengerrel, ecsettel vagy szórással kell felhordani. A TPS II-vel való impregnálás után a hiányzó részeket és betonfedést betonjavító habarccsal pótolni kell, majd ezt követően lehetséges a felületek esztétikai célú festése, bevonása – amennyiben arra igény van. A MÁV Zrt. hálózatán a TPS II elsősorban hidak és műtárgyak beton-, illetve vasbeton felületeinek impregnálására, védelmére, továbbá betonjavító habarccsal történő helyreállításának előkészítésére ajánlott.

A cikk folytatódik, lapozás:12Következő »
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2018 / Különszámában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©