A cikk szerzője:

Simon Ilona hidász területi főmérnök, rehabilitációs környezettervező szakmérnök
MÁV Zrt.

A Segesdi-Rinya-ág-híd helyreállítása

Napjainkban a Kárpát-medencében gyakorivá váltak az úgynevezett szupercellák okozta időjárási jelenségek. Régebben csak a híradásokból értesültünk a tőlünk távoli országokban bekövetkezett özönvízszerű esőzések hatalmas kártételeiről. Az utóbbi 10-11 évben hazánkban is egyre többször hallunk aszályról, jégverésről, illetve kisebb forgószél (tornádótölcsér) jelenségéről vagy felhőszakadások okozta villámárvizekről. A szupercellákból kicsapódó esők mennyisége folyamatosan rekordokat dönt. Az ennek következtében megáradó vízfolyások – főként a domb- és hegyvidéki körzetekben – medrükből kilépve villámárvizeket és földcsuszamlásokat okoznak. Cikkünk a 2020 nyarán a Belső-Somogy nyugat-délnyugati részén kialakult szupercella következményeit ismerteti.

A Dunántúli-dombság magába öleli So­mogy­ország nyugati lankás területeit. A völgyeket észak–déli irányban patakok szabdalják, amelyeken gyöngyfüzérszerűen sorakoznak a kisebb-nagyobb halastavak. A belső-somogyi részen található nagyatádi-segesdi kistérség lakói számára a 2020. július 24–25. szomorú dátumként szerepel majd a krónikákban. A két napig tartó rendkívül heves esőzéseket okozó szupercella a térségi vízgyűjtő – Babócsai-Rinya – területén az elmúlt 70 év legnagyobb árvizét okozta. Az özönvíz több közlekedési és vízi létesítményben is súlyos károkat okozott. Beszakadt egy közúti híd a 68-as főúton Segesd–Böhönye között (1. ábra), majd több szakaszon elmosta a 37-es vasútvonalat (2. ábra), távolabb a 41-es vasútvonal 10 m-es hídját semisítette meg (3. ábra), majd tovább hömpölyögve lefelé elmosta a 68-as számú út 2015-ben épült szakaszán az egyik híd háttöltéseit (4. és 5. ábra) és elöntötte Nagyatád város és néhány kisebb település alacsonyan fekvő területeit (6. és 7. ábra).

1. ábra. Segesd 68-as út 54+260 km közúti híd károsodása (Fotó: Váradi Nelli)2. ábra. 37-es vonal állapota az áradáskor (Fotó: Lőczi Szandra)

3. ábra. 41-es vonal állapota az apadást követően (Fotó: Simon Ilona)4. ábra. Nagyatád elkerülő úti híd az áradáskor (Fotó: Váradi Nelli)

5. ábra. Nagyatád elkerülő úti híd környezete az apadás után (Fotó: Lőczi Szandra)6. ábra. Árhullám a Babócsai– Rinyán (Fotó: Váradi Nelli)

A térség vízrajza

A Babócsai-Rinya 874 km2 vízgyűjtője legyező alakú, több ágra szakadva vezeti le a területére lehullott csapadékot. A főág mellett hat mellékága van: a Taranyi-, a Segesdi-, a Beleg-Böhönyei, a Szabási-, a Görgetegi- és a Lábodi-Rinya. A vízgyűjtő legyezőszerű szerkezete kedvez az árhullámok kialakulásának (8. ábra). A főágon jellemző a mellékágakról egy időben érkező vizek koncentrálódása és árhullámot erősítő hatásuk. Szintén kedvez a vízgyűjtő alsóbb szakaszain az árhullámok kialakulásának a főág (Babócsai-Rinya) alapvetően síkvidéki dominanciája, mivel esése 0,4-0,6‰. A mellékágainak esése nagyobb, 1-3‰ körüli. A vízgyűjtőn számtalan halastó is üzemel, amik jelentősen módosítják a természetes lefolyást. Szintén jellemző a vízrendszerre a malomárkok megléte. A múlt század elején még működő vízimalmok vízellátása céljából a főág mellett, azzal párhuzamosan több kilométer hosszban mesterséges árkokba kivezették a vizet a malmok meghajtása céljából. Ezek a medrek napjainkban is léteznek, általában szárazak, de árhullámok esetén „beszállnak” az árhullám levezetésébe [1].

7. ábra. Nagyatád árvízzel súlytott területe madártávlatból (Fotó: Váradi Nelli)8. ábra. Babócsai–Rinya vízgyűjtője (Forrás: DDVIZIG)

Meteorológiai körülmények

Július 24-én déli-délnyugati irányból egy nagy nedvességtartalmú, sekély ciklon húzódott a Kárpát-medence felé. Ez a ciklon nem volt mindennapos, mivel nem voltak kivehetők benne a klasszikus frontok, ellenben az ország nyugati megyéiben, eleinte elsősorban annak is az északi részén, heves zivatarokat okozott. A ciklon és annak csapadékrendszere a következő nap során felettünk pörgött, és az így kialakuló zivatarok és szupercellák óriási csapadékot okoztak elsősorban a Dunántúl nyugati részein. A lehulló csapadék olyannyira jelentős volt, hogy többfelé 100 mm feletti csapadék hullott le kevesebb mint egy nap alatt. Ezen a napon a 24 óra alatt lehulló csapadékmennyiség rekordja is jelenős értékkel dőlt meg. A Somogy megyei Vésén 178 mm csapadékot mértek. Az ágak és a száraz árkok egyszerre megteltek és a víz a főág felé hömpölygött [1]. Néhány közúti híd és áteresz szűk keresztmetszetet, avagy lefolyási akadályt jelentett, amely tovább fokozta az áradást. A kialakult árhullám meghaladta a 2010. évi rekordot. Nagyatádon például a korábbi LNV-t 86 cm-rel haladta meg a tetőző vízállás [1].

A cikk folytatódik, lapozás:1234Következő »

Irodalomjegyzék

  • [1] Pál I-Jakab R. A 2020. 07. havi, a Babócsai-Rinya vízgyűjtőn levonult helyi vízkárokat okozó árhullám hidrometeorológiai előzményei és hidrológiai jellemzői. DDVIZIG.
  • [2] Lőczi Szandra fényképgyűjteménye (DDVIZIG).
  • [3] Váradi Nelli fényképgyűjteménye (DDVIZIG).
  • [4] Bérdi Mária fényképgyűjteménye (MÁV PFT Főnökség, Dombóvár).
  • [5] Ferenczi Zoltán fényképgyűjteménye (MÁV FKG Kft.).
  • [6] Boros Hajnalka fényképgyűjteménye (MÁV PFT Főnökség, Pécs).
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2021 / Különszámában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©