A cikk szerzője:

Pete Gábor kiemelt szakértő
MÁV Zrt.

Évszámszegek, jelszegek a vasúti távközlési fa­oszlopoknál és talpfáknál

A magyarországi távíró és távbeszélő hálózatokban ma is alkalmazott faoszlopok (1. ábra), illetve a vasúti pályákba beépített bükk és európai tölgy talpfák tartósítására a kezdetektől alkalmazott különböző módszerek, mint például égetéssel való elszenesítés, olajfestékes vagy kátrányos bekenés nem akadályozták meg a fa rothadását. A megfelelő módszer ma is a fa pórusainak a saját nedvei helyett konzerválófolyadékkal való feltöltése. Ezt eleinte a nedves fa 1,5 bar nyomáson 1,5%-os rézgálic oldattal való kezelésével valósították meg, de ez az eső, illetve a talaj nedvessége miatt gyorsan kilúgozódott.


A 11. és 12. ábrákon látható gyűjtemény elsősorban a magyarországi fatelítő üzemekben (Besztercebányán, Breznóbányán, Dombóváron, Nagykanizsán, Püspökladányban, Fegyverneken és Tokodon) 1900–1999 között alkalmazott különböző jelszegeket ismerteti.

11. ábra. Bemutató doboz a jelszeggyűjtemény 1900–1999 közötti szegeiből12. ábra. Jelszegek 1900–1999 között – saját gyűjtemény

Az újabb, XXI. századi jelszegek szinte kivétel nélkül külföldi telítőüzemekben kerültek beütésre.
Ha valakinél akad a „varázsdobozokban” vagy lapul a raktár mélyén, esetleg selejtezésre váró talpfákban, faoszlopokban, villanypóznákban olyan szeg, ami ebből a sorozatból hiányzik és szívesen meg is válna tőle, kérem jelezze! A cserealaphoz naprakész táblázat itt található: https://petegabi.blog.hu/2021/09/29/evszamszegek_jelszegek_a_vasuti_taviropoznaknal_es_talpfaknal
Ezúton is köszönöm szépen minden kedves vasutas kollégának és vasútbarátnak a gyűjtemény gyarapításához nyújtott önzetlen segítségét! Külön köszönet illeti Danyik Pál, Farkas Balázs, Pálinkás József és Sáfár József urakat!

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző123
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2023 / 5. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©