A cikk szerzője:

Both Tamás pályavasúti szakértő
MÁV Zrt.

Idén is volt Pályavasúti Nap a Füstiben

Az elmúlt években nagy sikerű Pályavasúti Napot hatodik alkalommal, június 8-án, szombaton rendezte meg a Vasúttörténeti Park. Az induláskor kitűzött céloknak megfelelően az idei program „A MÁV Zrt. hidász, alépítményi és diagnosztikai szakterületeinek tevékenysége” címet viseli.

Ebben az évben a címben szereplő szakterületek mellett a 70 éves MÁV FKG Kft. is bemutatkozik. A hidászok a különféle hídszerkezeti elemeket (pl. hídsaruk, hídgerendák, műanyag korlát stb.), a Vasúttörténeti Park területén látható műtárgyakat (pl. Északi vasúti Duna-híd egy szakaszát, fordítókorongot, gyalogos-felüljárót) és néhány érdekes mérnöki létesítmény tervrajzait mutatják be. A rendezvényt támogató cégek kiállításain az érdeklődők interaktív módon ismerhetik meg a vasúti pálya alatti szerkezeteket, ezek anyagait és beépítési technológiáit (geoműanyagok, betonpaplan, injektálás, támszerkezetek stb.).
A látogatók megismerkedhetnek a pálya-, híd- és alépítmény-diagnosztika érdekességeivel a méréstől a kiértékelésig. Kül- és beltéri kiállításon láthatják a használatban lévő mérő- és diagnosztikai eszközöket. Az új fejlesztésű műszerek bemutatóját a kültéri standon tekinthetik meg az érdeklődők. A MÁV KFV Kft.-nek az élenjáró európai vasutak színvonalán lévő diagnosztikai rendszereinek bemutatása mellett az idei rendezvény érdekessége, hogy a BKV diagnosztikai mérő villamosa is ott lesz a Pályavasúti Napon a Vasúttörténeti Parkban.
A MÁV FKG Kft. szakemberei „Felelősséggel a jövő vasútjáért” címmel tartanak előadást, amelyből képet kapunk a 70 éves cég fejlődéséről, szerepvállalásáról a pálya-, híd- és ma­gas­építményi területen, és bemutatják az évforduló alkalmából készült könyvet. Videofilmben számolnak be a Kft. rövid és hosszú távú programjairól, fejlesztési terveiről. A tervezett ismeretterjesztő előadásokon bemutatják a szakterületeket, azok fejlődését és az eredményeket. A csarnokban megrendezett kiállítások lehetőséget biztosítanak arra, hogy a jelenlévők betekintést nyerjenek az egyes szakmák érdekességeibe a külső cégek által kiállított termékeken keresztül is.
A rendezvényen idén sem marad el az immár 10. alkalommal sorra kerülő Aranycsákány Krampácsverseny sem.
A szakmai napot, amely felett a MÁV Zrt. vállalt védnökséget és támogatja megszervezését, családi programnak is ajánljuk.
A szervezők nem titkolt célja, hogy a pályavasutat, annak szakterületeit megismertessék, közelebb vigyék az érdeklődőkhöz. Emellett a program lehetőséget nyújt a munkatársainknak, családtag­jaiknak és az érdeklődőknek arra is, hogy kellemes környezetben, hasznosan töltsék az idejüket, szórakozzanak, ismerkedjenek, beszélgessenek.
A Pályavasúti Nap rendezvényeire a Vasúttörténeti Parkba a belépés mindenki számára díjtalan.

Both Tamás

A cikk folytatódik, lapozás:1
A teljes cikket megtalálja a folyóirat ában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©