A cikk szerzője:

Madácsi Gábor osztályvezető
MÁV Zrt.

Magasépítményi beruházások a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonalon – Az egységes építészeti arculat

A MÁV Zrt. a 2011 és 2016 közötti időszakban nagymértékű saját forrású ingatlanberuházást hajtott végre a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonalszakaszon. A beavatkozás jellege az elmúlt időszakban sajnos nem volt jellemző a MÁV Zrt. magasépítményekkel kapcsolatos felújítási és építési beruházásaira. A közel húsz helyszínen megvalósult fejlesztés során, az érintett építmények és épületek nagy száma ellenére, a MÁV Zrt. meg tudta valósítani azt, hogy minden részletre kiterjedően egységes építészeti arculatot alkalmaz. Az egységes elvek alapján megvalósult fejlesztés több jelentős elismerésben részesült: 2014-ben a nemzetközi vasúttársaságok infrastruktúra-fejlesztéssel foglalkozó szakemberei által alapított Watford-csoport Brunel-díját kapta meg Amszterdamban, 2016-ban pedig a műemlékvédelemmel foglalkozó nemzetközi ICOMOS társaság magyarországi szervezetétől vehetett át díjat a MÁV Zrt.

 

Az utasforgalmi terek akadálymentesek, családbarát szolgáltatást nyújtanak a lehajtható pelenkázóval is felszerelt akadálymentes mosdóval. A padlót és lábazatot világos mészkővel burkolták, rejtett kivitelű, komfortos, energiahatékony padlófűtéssel kiegészítve. Rozsdamentes acél, vandálbiztos szaniterek, alacsony vízfogyasztást szavatoló öblítők és csaptelepek kerültek a mosdókba, illetve energiatakarékos lámpák a mennyezetekre. Az eredeti minták alapján újragyártott külső ajtók és ablakok hőszigetelt üvegezést kaptak.

4. ábra. A funkciók szétválasztása5. ábra. Vandálbiztos, de magas esztétikai igényt kielégítő WC

2. Új, modern típusépületek

A vonal két, jelentős utasforgalmú meg­állóhelyére (Maglódi nyaraló és Szentmártonkáta), az elbontott felvételi épületek helyére új típusépületeket emeltek. A két modern típusépület prototípusnak tekinthető, amely a későbbiekben a helyi igényekhez igazodva többféle léptékben, azonos arculattal megépíthető. Az alacsony tetőhajlású épület külső megjelenése modern, az alkalmazott anyagokat, színeket tekintve a fehér vakolat, a természetes, világos mészkő és az antracit színű kiegészítők jellemzik (6. ábra). Alaprajzi elrendezése egyszerű, a funkciókat soroltan, jól elkülöníthetően tartalmazza (7. ábra).

6. ábra. Maglód nyaraló új típusépülete

7. ábra. A funkciók szétválasztása az új típusépületben

A belső terek kialakítása is modern, a váróterem belső felületeit az épület homlokzatán is alkalmazott anyagok, színek dinamikus harmóniája jellemzi (8. ábra). Az utas-WC arculatilag teljesen megegyezik a korábban bemutatott korhű típusépületek utas WC-ivel, ezeket a részleteket a vonal teljes egészén, az épület stílusától függetlenül, egységesen alakították ki, megteremtve ezzel a MÁV Zrt. egységes utas-WC arculatának egyik lehetséges változatát.

8. ábra. A belső terek kialakítása

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző123Következő »
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2016 / 5. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©