A cikk szerzője:

Dr. Bollobás József nyugdíjas főmunkatárs
MÁV KFV Kft.

Nagyvasúti sínek gyártása (2. rész) – A modern nagyvasúti síngyártás berendezései

Az acélgyártási technológiák a honfoglalás korától napjainkig rohamosan fejlődtek. Az ún. bucavasgyártástól a 2000-es években is korszerűnek mondott szekunder metallurgiát alkalmazó technológiákig hosszú, fárasztó, de tanulságos út vezetett. Az acélgyártási technológiák fejlődését – az élet számos területéhez hasonlóan – a termelékenység növelésére és a minőség javítására irányuló folyamatok határozták meg. Az egyszerre gyártott acélmennyiség az idők folyamán öt nagyságrenddel nőtt, azaz kb. 1 kg-ról, 100 000 kg-ra (100 t-ra), miközben a gyártott acél minősége is jelentősen javult.

 

 

A sínhengerlés elve a 6. és 7. ábrán tanulmányozható. Ezeken a rajzokon duó, illetve trió hengerállványos hengerlés látható. A hengerlés két fázisra bontható, az első fázisban az előnyújtás történik, melynek jellemző berendezése a duó hengerállvány, a második fázisban, az ún. kész soron kapja meg a sín a végleges formáját, melynek jellegzetes gyártóberendezése a trió hengerállvány.

6. ábra. Hengerlés duó hengerállványban

7. ábra. Hengerlés trió hengerállványban
A hengerlés során a két hengerfélbe beesztergált idomok által kialakított, ún. üregekbe vezetik be a sínbugát, ezt a technológiai részfázist szúrásnak nevezzük. A jól megalkotott szúrástervek alkalmazásával, általában 9-11 szúrással készül el a nagyvasúti sín. Egy konkrét szúrásterv egyes lépéseit és az adott szúrás végén kapott keresztmetszeteket a 8. ábrán követhetjük nyomon.

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző1234Következő »

Irodalomjegyzék

  • A dr. Török Bélával, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar docensével folytatott személyes konzultációról készített feljegyzések (kézirat).
  • http://www.oocities.org/tego3/Stahlerzeugung.pdf
  • www.metont.uni-miskolc.hu/wp-content/uploads/2014/03/07-Elektroacelgyartas.pdf
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Ruhrstahl-Heraeus-Verfahren
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2016 / 1. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©