A cikk szerzője:

Kiss Józsefné nyugalmazott mérnök főtanácsos

Vasúti hidak képekben – A vasúti hidak sümegi fotópályázata

A vasúti hidak népszerűsítése is a Vasúti Hidak Alapítvány céljai közé tartozik, ezért az általa háromévenként szervezett hidász találkozókon az utóbbi időben fotópályázatot hirdet. Nagy érdeklődésre tart számot, hogy mely hidakat, milyen környezeti hatással sikerül megörökíteniük a pályázóknak. Persze ma már nemcsak a napszak megválasztása fontos, a fényviszonyt, a fénymérést, a fókuszt, a napellenzőt, az árnyékhatást is használja a fotós, meg például szűrőket alkalmaz, sorozatfelvételekből választhat, és a háttér gyakran fokozza a hatást.

A 2018. évi, a negyedik fotópályázat kiírását az alapítvány honlapján, a Sínek Világában és a MÁV Zrt. belső számítógépes hálózatán is közzétettük. A Sümegen megrendezett X. Vasúti Hidász Találkozóhoz kapcsolódóan meghirdetett fotópályázatra összesen 22 pályázó (köztük 5 hölgy) 103 képét regisztráltuk. A pályázók kategó­riánként 3-3 fotót küldhettek be, ezzel a lehetőséggel azonban kevesen éltek.
Az Épülő és bontás alatt álló hidak kategóriába 32, az Üzemelő új és régebbi hidak kategóriába 44, a Műemlék jellegű hidak kategóriába 27 kép érkezett.
A nyertes pályaművek kiválasztásához, az objektív döntés meghozatala érdekében, az értékelést az Alapítvány kuratóriuma és a MÁV Zrt. Híd és alépítményi osztályának tagjaiból álló bírálóbizottság végezte. A fotók jeligésen érkeztek be, tehát a zsűri nem ismerhette a szerzőket. A zsűri egyhangú döntésének eredményeként mindhárom kategóriában három díjat ítélt oda. További három kép pedig elnyerte a közönségdíjat. A beérkezett felvételek közül 50-et választott ki a zsűri, azokat a konferencia helyszínén, a Kapitány Wellness Hotelben rendezett kiállításon lehetett megtekinteni. A díjakat a gálavacsorán adtuk át.
Épülő és bontás alatt álló hidak kategóriában I. helyezést ért el – és 80 000 Ft-ot kapott – Szőnyi István „Kisköre03” című fotójával (lásd a borítólapon).
Második helyezett lett, oklevelet és 50 000 Ft-ot vehetett át Horgos Dániel „Szolnoki Tisza” című felvételéért (1. kép).
A zsűri döntése alapján harmadik helyezett lett, és 30 000 Ft-ot kapott Hatvani Ágnes „Újpesti vasúti híd1” című fotója (2. kép).

1. kép. Horgos Dániel „Szolnoki Tisza”2. kép. Hatvani Ágnes „Újpesti vasúti híd1”
Üzemelő új és régebbi hidak kategóriában Bihacsy Gábor Sándor „Makói Maros-híd” című fotójával első helyezett lett, és 80 000 Ft-ot kapott (lásd a borítólapon). Második helyezést ért el Horváth Lajos „Zala1” című felvételével (3. kép), amelyért oklevelet és 50 000 Ft-ot vehetett át. A harmadik helyezett Szőnyi István lett „Szolnokzagyva01” című fotójával, és 30 000 Ft-t kapott (4. kép).

3. kép. Horváth Lajos „Zala1” 4. kép. Szőnyi István „Szolnokzagyva01”

A cikk folytatódik, lapozás:12Következő »
A teljes cikket megtalálja a folyóirat ában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©