A cikk szerzője:

Dietmar Tafeit termékmenedzser
VAE Eisenbahnsysteme GmbH

Dr. Joó Ervin ügyvezető igazgató
VAMAV

Intelligens diagnosztikai rendszerek – Kitérődiagnosztika (2. rész)

A Sínek Világa előző számában ­ki­emel­tük, hogy a vasútnál végbement gazdasági és műszaki változások miatt egyre nagyobb igény van a pályák ­rendelke­zésre állásának növelésére, így a mo­dern karbantartási és diagnosztikai rend­szerek bevezetésére. Ebben a ­vas­úti szolgáltatók partnere a VAMAV Vasúti Berendezések Kft., amely a Voestalpine-csoport tagja, a konszernen belüli korszerű jármű- és kitérődiagnosztikai termékek kizárólagos magyarországi ­forgalmazója. Kétrészes írásunk első részében bemutattuk a németországi SST Signal & System Technik GmbH-t (SST), valamint az általa nyújtott jármű-diagnosztikai ­szolgáltatásokat. Ezúttal a Voestalpine Hytronics GmbH (vaH) kitérő­-diagnosztikai berendezését (VAE Roadmaster 2000) tárgyaljuk.

Az érzékelők nem igényelnek karbantartást és kivitelüknél fogva nem gyakorolnak semmiféle negatív hatást a váltóra (6. ábra). Szükség esetén a mérési pontok és ellenőrzött paraméterek száma bármikor bővíthető.

6. ábra.A csúcssín pozícióját ellenőrző induktív adók

3.3. VAE Roadmaster 2000 Pro

A Pro kivitelnél lehetőség van a pályába telepített infrastruktúra-elemek ellenőrzésére az egész pályán vagy bizonyos pályaszakaszokon. A megfigyelési lehetőség csaknem korlátlan, a kitérő keresztezésétől kezdve a váltófűtésen, a jelzőberendezéseken át egészen a vasúti átjárókig terjed (7. ábra).

7. ábra. Jelzőberendezések diagnosztikájának integrálása a VAE Roadmaster 2000 Pro rendszerbe  Ehhez a diagnosztikai információkat speciális érzékelőkkel vagy esetenként – ha a komponensek/berendezések öndiagnosztikával rendelkeznek – közvetlenül gyűjtjük és a VAE RM 2000 Pro-ba integráljuk (8. ábra).

8. ábra. A VAE Roadmaster 2000 Pro általános mérési pontjai

Szintén lehetséges a Light és Advanced verzió VAE RM 2000 Pro-ba illesztése is, mivel a rendszer egyszerűen bővíthető további mérési paraméterekkel és infrastruktúra-elemekkel.

3.4. VAE Roadmaster 2000 adatmegjelenítés és felhasználói felület

Felhasználói felület és adatmegjelenítés speciális munkaállomásokon vagy már meglévő hálózatba integrálható kliens-szerver megoldásként valósulhat meg.

Az intranetbe kapcsolódással az egész hálózaton hozzáférhető az információ. Lehetséges a weben keresztül biztonságos csatornán történő kapcsolódás, valamint mobil eszközök használata a kívánt adatok megszerzésére. A hozzáférést jelszavak megadásával lehet korlátozni.

A gyors és hatékony üzemeltetés érdekében az összes információ és riasztás felhasználóbarát környezetben jeleníthető meg (9. ábra). Az információk archiválhatók, így a rendszer egy adott időszakra vonatkozó tendenciagörbéket tud megrajzolni, amelyek révén lehetővé válik a jelenségek időbeli lefolyásának analízise, továbbá a kívánt fenntartási munka volumenének meghatározása.

9. ábra. A VAE Roadmaster 2000 felhasználói felülete 

Ha a rendszer a helyzetetveszélyesnek ítéli meg, azonnal riasztást generál.

A rendszer által generált riasztások az előre kijelölt személyhez kerülnek még a hiba bekövetkezése előtt. Ezeknek az információknak a birtokában a javítási munkák, a feladat fontosságának megfelelően, tervezhetők. A rendszer integrálható egy már meglévő karbantartási és hibamenedzsment-rendszerbe, és a hibaüzenetei ezen az eszközön keresztül is kezelhetőek.

A személyzetet többféleképpen lehet figyelmeztetni: e-mailben vagy sms-ben, illetve bármely modern elektronikus kommunikációs forma segítségével.

A figyelmeztetés fogadása után, a részletesebb elemzés érdekében, lehetőség van a mért adatokhoz való hozzáférésre

a hiba pontos helyének meghatározására, ami különösen nagyobb kitérők esetén fontos, s ezzel a hiba kijavításához szükséges idő számottevően csökkenthető. A felhasználási felületet természetesen a vevői igényekhez lehet igazítani.

4. Összefoglalás

A VAMAV Kft. fő profilja a vignole és mélyvályús kitérők gyártása és forgalmazása. A komplex szolgáltatásokra jelentkező igények okán tevékenységét kiterjesztette a kitérőhöz kapcsolódó elektromos berendezések, diagnosztikai eszközök szállítására is. Ebben partnere a Voestalpine két leányvállalata, a vaH és az SST. A kétrészes írás első részében az SST tevékenységét és főbb termékeit mutattuk be, a másodikban pedig a vaH által gyártott VAE Roadmaster 2000 kitérődiagnosztikai rendszert, illetve annak három változatát – Light, Advanced, Pro – ismertettük. Jelenleg előkészületek folynak a MÁV vonalán 14 db, illetve a BKV 3-as metróvonalának 4 db kitérőjére történő próbaüzemi telepítésre. A VAMAV Kft. és a vaH szakemberei végzik a rendszer tervezését, telepítését, szervizelését és távfelügyeletét. Ezzel hozzáférhetővé teszik a hazai vasutak számára is a felhasználóbarát, nemzetközi referenciákkal rendelkező, funkcionalitásában, hatékonyságában a diagnosztikai berendezések közt kiemelkedő technikai színvonalú VAE Roadmaster 2000 bevezetését.

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző1234
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2011 / 4. számában.
A lapszám PDF dokumentumként való letöltéséhez kattintson ide!
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©