A cikk szerzője:

Sztankó Nikolett hidász szakaszmérnök
MÁV Zrt.

A Déli összekötő vasúti Duna-híd (1. rész) – A híd múltja

Az 1877-ben forgalomba helyezett Déli összekötő vasúti híd volt hazánk első vasúti Duna-hídja. Azóta már, különböző szerkezeti és történelmi okok miatt, többször is átépítésre szorult. Az 1948 és 1953 óta napjainkban is üzemelő két hídszerkezet az ötödik híd. Az egyre növekvő vasúti forgalomra és az elöregedett műtárgyra tekintettel előtérbe került a jelenlegi híd és a Lágymányosi híd közé egy új vasúti híd létesítése, valamint a jelenlegi két szerkezet átépítése. Az alábbiakban ezeknek a Duna-hidaknak a történetét mutatom be, kitekintéssel a jövőbe.


Az összesen 388,00 m hosszú hídszerkezetet 76 nap alatt szerelték össze. 1946. október 31-én próbaterhelték két 424 sorozatú mozdonnyal és 4 db, 28 t-ra terhelt teherkocsival. A terhelés során fellépő lehajlások kisebbek voltak a vártnál, és ezen a napon át is adták a hidat a forgalomnak, 40 km/h-s megengedett sebességgel (6. kép). A forgalomba helyezés után megkezdték az 1945 tavaszán, a szovjet hadsereg által épített provizórium elbontását. A K híd 1953-ig volt forgalomban.

Az ötödik hídszerkezet

A K híd csak korlátozott mértékben felelt meg az egyre növekvő vasúti forgalom követelményeinek, ezért szükségessé vált a végleges, jelenleg is forgalomban lévő szerkezet építése.

6. kép. A K híd szerelése 1946-ban

7. kép. Az 1948 végén átadott új híd a K híddal
A pillérek déli részének helyreállítását már 1947-ben befejezték, először a jobb (7. kép), majd a bal vágányban építettek szegecselt, acélszerkezetű, egyvágányú,
alsópályás hidat (8. kép). Az ötödik hídszerkezet tehát lényegében két egymás mellett fekvő négynyílású, folytatólagos rácsos gerendatartó szimmetrikus rácsozással, a támaszok fölött egyenes vonalú kiékeléssel (ikerhíd), melyeket nem azonos időpontban helyeztek forgalomba, egymástól mért 7,00 m-es tengelytávolságban (9–10. kép).

8. kép. A második új híd 1953-ban
A hidakat – a középső mederpillértől kiindulva – egyszerre két irányba haladva szerelték, ahol egy kiinduló állványzatot építettek, és innen folytatták a szabadszerelést. Medernyílásonként csupán egy-egy segédjárom felállítására volt szükség.
A bal vágány forgalomba helyezése előtti mederhíd-próbaterhelések során sarureakció-méréseket végeztek, és az ezekből nyert adatok alapján állították be a szabályozható kivitelben készített saruk magassági helyzetét. A forgalomba helyezés (1953) után megkezdték az 1946 óta üzemelő K híd elbontását, melynek szerkezete később az Újpesti vasúti híd anyagául szolgált.
A két híd kialakítása között csupán annyi a különbség, hogy az 1948. október 8-ától a jobb vágányban üzemelő hídnak az északi oldali főtartójának a külső oldalán gyalogjárda van, az 1953. június 22-én forgalomba helyezett szerkezet déli oldalán pedig közművezetékek átvezetésére szolgáló konzolok vannak felszerelve. A gyalogjárda egészen 1995-ig, a Lágymányosi híd (2011-től Rákóczi híd) megépítéséig töltötte be funkcióját, azóta nem engednek rá gyalogos forgalmat. Ugyanekkor a közművezetékeket is áthelyezték az új  közúti híd szekrénytartójának belsejébe [1], [2].

9. kép. A híd medernyílása, háttérben a Lágymányosi híd10. kép. A híd keresztmetszete

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző123Következő »

Irodalomjegyzék

  • [1] Dr. Horváth Ferenc, Kiss Józsefné, Koronkai József, Kovács Péterné, Lada Ildikó, Legeza István, Muhari Zoltán, Szaip Lászlóné, Vörös József, Zsigmond László: Vasúti hidak a Budapesti Igazgatóság területén. Vasúti Hidak Alapítvány, 2006.
  • [2] Dr. Nemeskéri-Kiss Géza: A déli összekötő vasúti Duna-híd története. Közlekedésépítés- és Mélyépítéstudományi Szemle, 1990. október.
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2018 / Különszámában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©