A cikk szerzője:

Dr. Major Zoltán egyetemi adjunktus
Széchenyi István Egyetem, Győr

A fogaskerekű vasút rugalmasan ágyazott fogasrúdjának szilárdsági méretezése

A vasúti pályáknál régóta használják a rugalmasan ágyazott sínrögzítést. Új igényként jelent meg a Svábhegyi Fogaskerekű Vasút pályájának és benne a fogasrúdnak hézagnélküli, rugalmas ágyazással történő kialakítása. A rugalmasan ágyazott fogasrúd teher alatti viselkedésének elemzése megkívánja a függőleges, oldal- és hosszirányú ágyazási merevség ismeretét. A cikk módszert kínál a hézagnélküli fogasrúd számítására.


A fogtő szilárdsági minősítése a redukált (Huber–Mises) feszültség alapján történik. Ennek meghatározásához először összegezzük a normál- és nyírófeszültségeket, majd ezek ismeretében számíthatóvá válik a redukált feszültség értéke.
Az összegzett normálfeszültség:
Az összegzett nyírófeszültség:
A redukált feszültség értéke:

A fogasrúd szilárdsági ellenőrzése

A hevederes kialakítású fogasrudak méretezése korábban merev alátámasztású kéttámaszú tartóként történt. A tartót csak a B és V erő által okozott függőleges síkú nyomatékra hajlításra méretezték. A jelen esetben viszont már nem tekinthetünk el sem a hőerőtől, sem a V erő által okozott normálerőtől a hézagnélküli fogasrúdban, ezért a tartót vizsgálni kell vízszintes síkú hajlításra is. Elemzéseimet egyetlen fogaskerék által okozott hatásokra mutatom be. Több fogaskerék hatása lineáris szuper­pozícióval meghatározható.
A fogasrúd szilárdsági jellemzőit AxisVM program segítségével, egyszerűen meghatározhatjuk a lemunkálás utáni geometria ismeretében. Ezt szemlélteti a 4. ábra.

4. ábra. A lemunkált fogasrúd szilárdsági adatai

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző12345Következő »

Irodalomjegyzék

  • Dr. Horváth, dr. Kerkápoly, dr. Megyeri: Különleges vasutak, Műszaki Könyv­kiadó, Budapest, 1978. Budapest
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2018 / 6. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©