A cikk szerzője:

Radvánszky Réka alépítményi szakértő
MÁV Zrt. PTIG

Alépítmény-átépítés Márkó térségében

A Bakony hegység maradandó élményt nyújt a túrázóknak, fenséges látványt a vasúton utazóknak, ugyanakkor a mindennapokban megannyi meglepetést rejteget a MÁV-dolgozóknak. Emitt legördülő sziklatömb, amott kimosódott gyökérzettől kidőlt fa állja útját a vasúti forgalomnak. Márkón a rekonstrukció alatti töltésrézsű szakadása zárta ki a vasúti közlekedést nem kevés időre. Ez utóbbi káresemény mikéntjéről, előzményeiről, helyreállításáról, a kivitelezés egészéről számol be az alábbi írás.


A georáccsal erősített talajtámfal összefüggő tömbként viselkedik. A georács a háttöltést húzóerő felvételére is képessé teszi, a homlokfalra kis nyomások hatnak. A talaj és a georács együttdolgozását a köztük fellépő súrlódás biztosítja. A homlokfalra ható aktív nyomást a georács ellensúlyozza. E húzott elemek az aktív állapot csúszólapja mögé nyúló szakaszon horgonyzódnak le, és a háttöltés e részére adják át a töltés elülső szakaszából ható erőket.  
A különböző geometriai adottságok, valamint esztétikai igények figyelembevételével a töltés két oldalán kismértékben eltérő lábmegtámasztást alkalmaztak. Tekintettel a belterületre, a bal oldali támfalat kiselemes homlokfelülettel alakították ki. A töltés jobb oldalán egy acélháló paneles, 60 cm szerkezetielem-magasságokkal épülő támfalat terveztek.
A töltés megerősítése céljából homogén, egységes vastagságú, tömörített, a terhelések egyenletes elosztását biztosító felső földmű zóna kialakítását javasolták a töltés felső 1,5 m rétegének visszabontásával és újraépítésével.
A közbeszerzési eljárás eredményeként a tárgyi munka teljes körű kivitelezésére a Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft. kapott megbízást.
Vállalkozó a 28725-17/2013/MÁV sz. szerződés és a tendert bíráló bizottság tagjai által jóváhagyott ütemterv alapján, a 2013. szeptember 16-i munkaterület-átadással a kivitelezést megkezdte (2. ábra).

2. ábra. Előkészítő munkák (Fotó: Radvánszky Réka)

A kivitelezéshez a MÁV Zrt. a 2013. október 10–30. közötti időszakban 20 nap vágányzárat biztosított a forgalom teljes kizárásával.
Az előkészítés után elkezdődtek az alapozási munkák. Az üzemeltető kérésére a vállalkozó ezzel egyidejűleg végezte a napi műszeres pályaszintméréseket, az eredmények folyamatos átadásával. A bal oldali támfalalap munkaárkának kiemelése során, az október 3-án mért pályaadatok az alapméréshez viszonyítva nagymértékű eltérést mutattak. Az üzemeltető értesítését követően döntés született a 20 km/h sebességkorlátozás 24 órán belüli bevezetésére, azonban 2013. október 4-én reggel a töltésrézsűn olyan, előre nem látott elváltozás alakult ki (3. ábra), ami miatt a biztonságos közlekedés nem volt fenntartható, így a pályát a forgalom alól azonnal kizárták.

3. ábra. Töltésrézsű-szakadás, 2013. október 4. (Fotó: Radvánszky Réka)


A megváltozott körülmények miatt – a további munkavégzés feltételeinek tisztázására – 2013. október 10-én közös helyszíni tárgyalást folytattak a megbízó, a kivitelező, a tervező, valamint a szakértő képviselői. A károsodás helyén a kivitelező a földmű felső zónájában kutatóárkot készített, ennek során a korábban feltételezettnél kedvezőtlenebb, kőtömbökkel vegyes, rendkívül heterogén állapot mutatkozott. A kedvezőtlen töltésanyag és a kimozdult állapot miatt a helyszínen döntés született a töltéstest 4,0–4,5 m mélységig való visszabontásáról, újjáépítéséről. A megoldás kidolgozására geotechnikai terv készült, mely kapcsolódott a korábban készült tervekhez.
Az előre nem látott rézsűmozgás miatt a munkákat átütemezték, így a vágányzári idő a 2013. október 4. – november 10. közötti időszakra módosult. Ennek keretében valósult meg a töltés rekonstrukciója, a támfalak építése, a felsővezeték és a pálya bontása-építése.
A töltés jobb oldalán tervezett talajtámfal kialakítását a változások nem érintették.
A pályatengelytől közel 15 m-re, a terepszintnek megfelelően 3, illetve 5 sorban, 1,8–3,0 m közötti változó magassággal épült. A támfal hátrahorgonyzását a soronként beépített, 80 kN/m² szakítószilárdságú, 3,0 m befogási hosszú georács biztosítja.
Az előkészítő munkák után a támfal építése a meglévő terepszint alatt 1 sornak megfelelő mélységtől indult, zsaluzórács segítségével (4. ábra).

4. ábra. Jobb oldali talajtámfal alsó síkjának kialakítása (Fotó: Radvánszky Réka)5. ábra. Betonacél háló és georács elhelyezése, rögzítése
A dőlésszög tartását biztosító zsaluzórács 0,6 m magas, 85°-ban hátrahajlított, 10 × 10 cm-es betonacél háló, melyet a homlokfelülethez helyezve, 1 m-enként, J kampókkal rögzítettek az altalajba. Ezután az egyirányú georácsokat (RE560), a megfelelő hátrahorgonyzást biztosítva, átfedés nélkül, szorosan egymás mellé terítették a talajra, majd végigvezetve a betonacél háló homlokfelületén, előrenyújtották. A hátrahorgonyzott részt J kampókkal rögzítették, hogy építés alatt már biztosítsák a georácsok feszes elhelyezését (5. ábra).

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző12345Következő »
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2015 / 1. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©