A cikk szerzője:

Farkas Tibor ny. mérnök főtanácsos

Megszűnt főnökségek (6. rész) – Budapest Józsefvárosi Pályafenntartási Főnökség

Az 1970-es évek végén az úgynevezett tiszta profil kialakítása jegyében országos szinten jelentős változtatást hajtottak végre a MÁV pályafenntartási szervezetében. Megszüntettek pályafenntartási (Pft.) főnökségeket, amelyek bázisán új épület- és hídfenntartó főnökségek (ÉHF-ek) jöttek létre. A szerző több mint fél évszázaddal ezelőtt, 1971. szeptember 1-jén lépett be első munkahelyére, a MÁV Budapest Józsefvárosi Pályafenntartási Főnökségre, amely hét év múlva áldozatul esett az átalakításnak. Ötvenegy év távlatából mutatja be a 65 éven keresztül üzemelő szervezetet, a kezdő szakaszmérnök személyes tapasztalatait és azt, hogyan vált vasutassá, hogyan sajátította el a vasutas elkötelezettséget, a pályafenntartási szemléletet. Végül gondolatébresztőként felsorolja a megszűnt főnökségeket a Budapesti Igazgatóság területén, amelyekről érdemes további cikkekben megemlékezni.

A Budapest-Józsefvárosi Pályafenntartási Főnökség története

A vasútvonalak kiépítése után azok felügyelete és gondozása megkövetelte a fenntartó szervezetek létrehozását. A Magyar Északi Vasút 1862–1867 között építette meg a Budapest–Hatvan–Salgótarján-vasútvonalat. A társaság csődbe ment, az épülő vonal befejezésére és üzemeltetésére alakította meg az állam a MÁV-ot, így ez a vasúti pálya lett 1868-ban a MÁV első vonala [1].
A vonal kiinduló állomása a MÁV első pályaudvara volt, amelyet 1867-ben adtak át a forgalomnak, akkoriban Losonci, 1882-ben már Budapest, majd az 1900-as évektől Északi pályaudvarnak nevezték. 1867–1885 között az államvasutak budapesti főpályaudvaraként működött, ezt követően adta át szerepét a szintén ebben a kerületben épült, nagyobb, korszerűbb Budapest-Keleti pályaudvarnak.

Budapest Központi Üzletvezetőség Budapest–gödöllői Osztálymérnökség vonala

1912-ben iparvágányokkal együtt 85 km volt. Az osztálymérnökség 1913-ban a Budapest Józsefváros nevet vette fel, vonala változatlan maradt. Hivatali épülete a VII. kerületi Rottenbiller utca 5/A számú házban volt [2]. Később átköltözött a névadó Józsefvárosi pályaudvar területére, a VIII. kerületbe, a Salgótarjáni út–Fiumei út sarokra (1. ábra).

1. ábra. A Budapest-Józsefvárosi Pályafenntartási Főnökség épületeAz osztálymérnökség létszámához 1912-ben hat szakaszmérnök, két irodakezelő, 11 fő pályafelvigyázó, egy kertész és 46 pályaőr tartozott.
A pályafelvigyázói szakaszok székhelyei: Budapest-Keleti, Budapest-Józsefváros, Kőbánya felső, Rákos, Budapest-Északi Főműhely, Pécel és Gödöllő voltak.
A pályamesteri szakaszokat korábban pályafelvigyázók vezették, 1932-től a pályamester megnevezést írta elő a MÁV.
Az osztálymérnökségek ellátták az alépítmény, a felépítmény, a magasépítmények és a hidak felügyeletét és a fenntartási munkáit. Osztálymérnökségenként 7-14 pályamesteri szakasz működött [2].
A Budapest-Józsefvárosi Osztálymérnökség, majd későbbi nevén Pályafenntartási Főnökség vezetőinek névsorát mutatja az 1. táblázat. Ebben látható, hogy 1913–1978 között a vonalhossz, illetve pályamesteri szakaszok száma hogyan változott a forrásműben [2] fellelhető adatokat alapján.
A főnökség hatásköre a Budapest–Hatvan–Miskolc-fővonal Aszódig nyúló szakaszára, illetve az Aszód–Balassa­gyarmat-mellékvonalra terjedt ki (2. és 3. ábra).
A 2. táblázat a pályamesteri szakaszokat foglalja magába a szolgálati hely megszűnése előtti években. A listában a szakaszok száma, telephelyük és profiljuk mellett a pályamesterek nevét és működési területét is feltüntettem.  A főnökség szervezeti felépítése szakmai szempontból lefedte a pályafenntartás teljes keresztmetszetét, vegyes profilú volt. A főnökség a 12 pályás szakaszokon (I–XII) kívül két magasépítményi (XIII–XIV) és egy kertészeti (XVII) egységgel is rendelkezett. Egyedi jelleggel egy vágánygépkocsi-szín (XV) is a főnökséghez tartozott, ahol a tehervágány-gépkocsik (tvg-k) és az osztálymérnöki vágánygépkocsik (ovg-k) üzemeltetése volt a feladat, ez utóbbiakkal főleg igazgatósági vonalbeutazásokat láttak el.
A kisajátítási csoportot (XVI) a Budapesti Igazgatóság II. Osztály alépítményi csoportja irányította, azonban a dolgozók a főnökség létszámába tartoztak.

Az első négy budapesti székhelyű szakasznál az iparvágányok nagy száma volt a jellemző. Az általam felügyelt egységek adatai ezt jól szemléltetik.

2. ábra. A főnökség budapesti területe

3. ábra. Budapest-Józsefvárosi Főnökség vonalai
A II. budapest-józsefvárosi pályamesteri szakaszhoz 33,2 vkm tartozott, amiből 13 vkm iparvágány volt, míg a 137 csoport kitérő közül 27 feküdt az iparvágányokban. Mindezt 31 fő fizikai munkás tartotta karban.
A IV. számú Rákos állomási székhelyű szakasznál az 59,8 vkm mellett 170 csoport kitérő felügyeletét is elvégezték. (Itt a három vontatóvágány mentén elhelyezkedő iparvágányok összes hossza csak 6,9 vkm, amit 23 csoport kitérő kapcsolt össze.) Ugyanakkor a fizikai létszám 23 fő volt.  

A cikk folytatódik, lapozás:123Következő »

Irodalomjegyzék

  • [1] Nagy Tibor. 150 éve nyílt meg a Hatvan–Miskolc-vasútvonal (1. rész). A vasútvonal építésének előzményei. Sínek Világa 2020;1:27.
  • [2] Dr. Horváth Ferenc. A magyar vasút építési és fenntartási szervezetének története (1827–2004). Budapest, MÁV Rt. Vezérigazgatósága 2004.
  • [3] Moldova György. Akit a mozdony füstje megcsapott című riportkönyv. Budapest, Urbis Könyvkiadó 1978.
  • [4] https://palyamester.blog.hu/2020/12 /05/csaradi_janosra_emlekezve
  • [5] https://www.citatum.hu/kategoria/Emlekezes
  • [6] Farkas Tibor és Legeza István. A 80a vasútvonal korszerűsítése. Rákos–Hatvan állomások közötti hídmunkák. Sínek Világa 2021;2:17.
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2022 / 4. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©