A cikk szerzője:

Flachner Szilvia okl. építészmérnök
MÁV Zrt.

Megújuló állomás­épületek (2. rész) – Keszthely felvételi épület

A vasútállomás Keszthely város frekventált területén található, közvetlenül az autóbusz-állomás mellett. 2015-ben a közösségi közlekedés fejlesztését célzó projekt keretében új buszállomást adtak át, ami lehetővé teszi, hogy Zala megye helyközi és Keszthely helyi autóbuszai csatlakozzanak a MÁV vonataihoz. A 2017 tavaszán átadott, megújult vasútállomással létrejött egy korszerű, intermodális jellegű csomópont.

A homlokzati kerámiaburkolat helyett hőszigeteléssel ellátott csiszolt mészkő burkolat került, a bejárathoz kapcsolódó falakon szürkés árnyalatú texturált műkő burkolattal, a burkolatra épített kültéri órával (4., 5. kép). Fehér dekorbeton ablakkeretezés fogja össze a földszinti ablaksort, az emeleti nyílásoknál pedig műkő árnyékoló pengék jelennek meg (6. kép).

4. kép. Szürke texturált dekorbeton nagyelemes burkolat a bejáratnál5. kép. Burkolatra épített kültéri óra esti LED háttérvilágítással

6. kép. Fehér dekorbeton ablakkeretezés a földszinten7. kép. Utascsarnok modern épített kő-fa padokkal

Műkő szegélyelem emeli ki az épület fő karakterét adó födémlemez könnyed lebegését. A beltérben épített kő-fa burkolatú padokkal (7. kép) és a külső ablakkeretezéssel hasonlatos pénztár-kialakítással (8. kép), valamint süllyesztett világítással alakítottunk ki kortárs hangulatot (9. kép).
A nyílászárók egységesen hőhíd-megszakításos acélszerkezetűek, a főbejárat automata tolóajtós portállal készült. A „halacskás” kerámiarácsok felújítása – erősen sérült állapotuk miatt – nem volt lehetséges. A motívum újraélesztése laminált üveg rétegei közé nyomtatott színes halacska mintás üvegfal beépítésével történt, a nyári váró város felőli oldalán, vizuális kapcsolatot létesítve az autóbusz-állomással  (10. kép).

8. kép. A pénztárablakok és a hirdetménytároló keretezése9. kép. Süllyesztett lámpatestek „cikáznak” az utascsarnok oszlopai között

10. kép. Nyári váró "halacskás" üvegfallal és lamellás felül­világítóval11. kép. Kijárat a váróteremből a peron felé

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző123Következő »
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2019 / 2. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©