A cikk szerzője:

Tóth Axel Roland osztályvezető
MÁV Zrt.

Nagyfolyami vasúti hidak alépítményei (1. rész) – Jellemző alépítményi hibák

Magyarország vasútvonalainak átjárhatósága szempontjából kiemelt stratégiai jelentőségűek a Duna- és a Tisza-­hidak. A nagyfolyami jelleg miatt általánosságban a 65–120 m támaszközű hidak koros alépítményei, eltakart alaptestei fokozott figyelmet és adott esetben megelőző beavatkozásokat igényelnek. A meghibásodás javításának tervezése, a megfelelő műszaki tartalom megválasztása céljából elengedhetetlen a jellemző hibák ismerete, illetve hasznos lehet a már elvégzett beavatkozások összefoglalása, értékelése. Ennek érdekében a Vasutak Együttműködési Szervezete, az OSZZSD V. Infrastruktúra és Jármű Bizottság 2015. évi, Alépítmény és műtárgyak című szakértői értekezletére készített információs anyag alapján összeállított cikksorozat első része a nagyfolyami hidak jellemző meghibásodásait, hibáit foglalja össze.

Az algyői Tisza-híd alépítményének statikai hiányossága

A teherbírási kérdések esetében a diag­nosz­tikai vizsgálatokon felül statikai számítások is szükségesek a megfelelőség iga­zo­lására, illetve a nem megfelelőség ki­­mutatására.

6. ábra. Az algyői Tisza-híd (jelenlegi szerkezetek)
Az algyői Tisza-híd (6. ábra) 1900–1901-ben épült alépítményei eredetileg kéttámaszú tartók sorozatát támasztották alá (7. ábra). Az ártéri szerkezet 1976-ban elvégzett átépítése keretében mindkét oldalra folytatólagos többtámaszú rácsos szerkezetek épültek be.

7. ábra. Az algyői Tisza-híd 1902–1960-ig, majd 1976-tól napjainkig

A vízszintes erőket a IV. és a VI. számú pilléren elhelyezett fix saruk vették fel, az ezekhez tartozó hatásszakaszhosszak így 252,30 illetve 209,92 m-re nőttek.

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző12345Következő »
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2017 / 3. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©