A cikk szerzője:

Dr. Major Zoltán egyetemi adjunktus
Széchenyi István Egyetem, Győr

Rugalmas ágyazású kiöntött csatornás vasúti felépítmény (5. rész) – Dinamikus modellezés

A hazai gyakorlatban a kiöntött síncsatornás pályaszerkezetek méretezéséhez a Zimmermann–Eisenmann-féle kvázistatikus méretezési módszert alkalmazzuk. A Zimmermann-féle számítás lehetővé teszi az alakváltozások, valamint igénybevételek középértékének meghatározását. Ehhez egy végtelen hosszú rugalmasan ágyazott gerenda szolgáltatja a statikai vázat. A középértékek meghatározását követően a pályaállapot és a sebesség hatását az Eisenmann-féle felszorzással tudjuk figyelembe venni és ennek segítségével a tervezési értékeket meghatározni.

A fajlagos tömeg és a dinamikus sínalátámasztási merevség

A kiöntött síncsatornás pályaszerkezetre jellemző fajlagos tömeg meghatározása tisztán elméleti megfontolások alapján nehezen tehető meg. A rezgő tömegbe beletartozik a sínszál tömege és a kiöntőanyag egy részének tömege is, amely a sínszál hevederkamrájában a sínszállal együtt rezeg. A fajlagos tömeg meghatározása véges elemes modellezéssel lehetséges. Ehhez elsőként el kell készíteni a statikus rugóállandó kiszámításához szükséges modellt. Ez a 2. ábrán látható. Példámban a szerkezetre jellemző névleges aláöntési vastagság 31 mm. A kiöntőanyagra jellemző paramétereket az 1. táblázat foglalja össze.


2. ábra. A statikus sín­alá­tá­masz­tási merevség meghatározásához alkalmazott modell
3. ábra. A statikus sínalátámasztási merevség meghatározásaAz alkalmazott sínrendszer 60E1. A 10 mm vastag tárcsamodell függőleges alakváltozását a 3. ábra szemlélteti.

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző12345678Következő »

Irodalomjegyzék

  • [1] Rapp S. Modell zur Identifizierung von punktuellen Instabilitäten am Bahnkörper in konventioneller Schotterbauweise, 2017, Stuttgart
  • [2] Esveld C. Modern Railway Track – Second Edition. MRT-Productions, 2001, Zaltbommel
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2020 / 2. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©