A cikk szerzője:

Dr. Major Zoltán egyetemi adjunktus
Széchenyi István Egyetem, Győr

Rugalmas ágyazású kiöntött csatornás vasúti felépítmény (5. rész) – Dinamikus modellezés

A hazai gyakorlatban a kiöntött síncsatornás pályaszerkezetek méretezéséhez a Zimmermann–Eisenmann-féle kvázistatikus méretezési módszert alkalmazzuk. A Zimmermann-féle számítás lehetővé teszi az alakváltozások, valamint igénybevételek középértékének meghatározását. Ehhez egy végtelen hosszú rugalmasan ágyazott gerenda szolgáltatja a statikai vázat. A középértékek meghatározását követően a pályaállapot és a sebesség hatását az Eisenmann-féle felszorzással tudjuk figyelembe venni és ennek segítségével a tervezési értékeket meghatározni.

A gyakorlatban alkalmazott sínrendszerekhez tartozó rendszertényezők értékét a 2. táblázat tartalmazza.
A rendszertényezők alapján meghatározható a dinamikus sínalátámasztási merevség függvényében kialakuló kritikus sebesség értéke. A számított értékeket a 3. táblázat foglalja össze.

Ezeket alkalmazva meghatározhatjuk a hazai hálózatokon figyelembe vehető α paraméter maximális értékét:
Az első esetben a nagyvasúti alkalmazás esetén, a hálózaton előforduló maximális megengedett sebességet, ami 44,4 m/s (160 km/h), vesszük alapul. A paraméter maximális értékeit a dinamikus sínalátámasztási merevség függvényében a 4. táblázat foglalja össze.


A második esetben a közúti vasúti alkalmazásban távlati sebességnövelés esetén megengedett maximális 19,4 m/s (70 km/h) sebességet vesszük alapul. A paraméter maximális értékeit a dinamikus sínalátámasztási merevség függvényében az 5. táblázat foglalja össze.

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző12345678Következő »

Irodalomjegyzék

  • [1] Rapp S. Modell zur Identifizierung von punktuellen Instabilitäten am Bahnkörper in konventioneller Schotterbauweise, 2017, Stuttgart
  • [2] Esveld C. Modern Railway Track – Second Edition. MRT-Productions, 2001, Zaltbommel
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2020 / 2. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©