A cikk szerzője:

Karvalics László magyarországi képviselő
KRAIBURG STRAIL GmbH & Co. KG.

Nima Tahvildari fejlesztőmérnök, üzletfejlesztési menedzser
KRAIBURG STRAIL GmbH & Co. KG

STRAILway műanyag aljak bemutatása

A hagyományos felépítményben a telített fa-, acél- vagy betonalj és a kapcsolószerek biztosítják a nyomtávolságot és a vágánystabilitást. Felhasználási területtől függően minden anyagnak van előnye és hátránya. Az üzemeltetők részéről világszerte egyre fontosabb szempont a környezetvédelem mind a beruházás, mind a vágány anyagát tekintve. Azért, hogy a környezetre káros összetevőket felválthassa a környezetbarát technológia, széles körű kutatás szükséges a különböző megoldások és anyagok terén. Az új megoldásoknak legalább a régivel megegyező, de inkább jobb tulajdonságokkal kell rendelkeznie, ami esetenként drágább, de az üzemeltetési költség csökkenése miatt előnyös az üzemeltetőknek.

STRAILway műanyag alj

A kreozottal (bükkfakátrányból elő­állí­tott folyadékkal) telített faaljak kör­nye­zetbarát alternatívájaként a később 100%-ban újrahasznosítható STRAILway műanyag alj egyre több vasútüzemeltetőnél épül be. A szálerősítéses újrahasznosított polimer keverék környezetbarát a vasút­építésben. A használt STRAILway aljakat, illetve a megmunkálásából keletkező forgácsot a gyártónak vissza lehet szállítani újrahasznosítás céljából.
Másodlagos nyersanyagok fel­hasz­ná­­lásával, valamint az aljak későbbi újrafelhasználásának lehetőségével a világon felhasznált műanyag mennyi­sége csökkenthető, és további 50 év élettartamot kap a műanyag. Ez kíméli bolygónk természeti erőforrásait, csökkenti a hulladék és a felhasznált energia mennyiségét.

Vizsgálat, jóváhagyás

A különböző intézetek által elvégzett vizsgálatokat (1. ábra), valamint tesztbeépítéseket követően, a Deutsche Bahn üzem­alkalmassági vizsgálata alapján Németországban a STRAILway vágányaljak korlátozás nélkül beépíthetők 160 km/h pályasebességig és 25 t tengelyterhelésig. A kedvező tapasztalatok, a németországi, valamint az európai TSI-engedély alapján több megrendelőnk is engedélyeztette és beépítette a STRAILway műanyag aljakat.
Az újrahasznosíthatóság és a hosszú, több mint 50 éves élettartam mellett a STRAILway műanyag alj az alábbiakban ismertetett tulajdonságokkal rendelkezik (2. ábra).

1. ábra. Elvégzett anyag-, termék- és funkcionalitás- vizsgálatok2. ábra. A STRAILway alj tulajdonságai
Magasfokú megbízhatóság

A STRAILway alj kiválóan ellenáll a környezeti hatásokkal (ózon, UV-sugárzás, vegyszerek) szemben. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően megbízható versenytársa más aljtípusoknak, elsősorban a vegyszereknek, sónak, nedvességnek kitett helyeken.

Megmunkálhatóság

A STRAILway alj megmunkálása (vágás, marás, fúrás, fellemezelés) történhet gyári körülmények között és a munkaterületen egyaránt. Mivel az alj nem tartalmaz vasalatot, a helyszíni illesztések – kifejezetten hidaknál és kitérőknél – problémamentesen megoldhatók. Ezenfelül méréseket végeztek a károsanyag-meghatározásra vonatkozóan (belélegezhető és respirábilis frakciójú porra), amely során minden mért érték határérték alatt volt. Ez azt jelenti, hogy a STRAILway műanyag alj megmunkálása során egészségkárosító hatása nincs, nem szükséges speciális védőöltözet.

Gyártás extrudálással

A gyártás során szálerősítéses poliolefin keveréket présel át az extruder egy téglalap alakú szerszámon, ennek köszönhetően az aljak bármilyen hosszban előállíthatók, méretre szabhatók.

Tűzállóság, éghetőség

Az EN 13501-1 szabvány szerint a STRAIL­way aljak nagyon nehezen gyulladónak számítanak. Teljesítik a Bfl  gyullékonysági, valamint az s1 füstképződési osztály feltételeit. Egyáltalán nem vagy minimális füstöt kibocsátó termék.

Csavarkihúzó erő

A faaljak esetén a csavarkihúzó erőre vonatkozó követelmény 30 kN (betonaljaknál ez az érték 60 kN). A Müncheni Műszaki Egyetem által elvégzett vizsgálatok és egyéb tesztek is kiemelkedően magas értéket mutattak (1. táblázat). Ezek a magas értékek hosszú élettartamot garantálnak, és további biztonságot adnak a forgalom okozta terhelésekkel szemben.

Minőség

Az aljak E-modul vizsgálata, valamint a rendszeres klímakamrás vizsgálatok biztosítják a STRAILway aljak minőségét (3. ábra). Ezenkívül a beépítési igényektől függően statikus és dinamikus anyag- és termékvizsgálatok is elvégezhetők (4. és 5. ábra).

3. ábra. Klímakamra-vizsgá­lat

4. ábra.Hidraulikus teherbírás-vizs­gá­lat alátétlemezen

5. ábra. Hidraulikus nyomáspróba

Felhasználási területek

Általánosságban a STRAILway aljak alkalmasak nagyvasúti, városi vasúti és iparvágány építéséhez. Vágány- és kitérőaljakként, valamint hídgerendaként is beépíthetők személy- és tehervonati közlekedésre tervezett vágányokba 160 km/h sebességhatárig. Az eddigi tapasztalatok alapján két területen volt sikeres a műanyag aljak alkalmazása: a kitérőknél és a hidakon.

A cikk folytatódik, lapozás:123Következő »
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2021 / 6. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©