A cikk szerzője:

Vörös József okleveles építőmérnök, ny. mérnök főtanácsos

Új vasúti híd épül a Tiszán (2. rész)

A Sínek Világa 2014/5. számában hírt adtunk arról, hogy 2014. október 12-én 00:00 órakor megindult a bal vágányon a vasúti forgalom a szolnoki vasúti Tisza-híd mederszerkezetén és a felújított ártéri szerkezeteken. Az ezt követő időszak is mozgalmas volt a kivitelezők számára. A jobb vágányú új és felújított szerkezeteken a vasúti forgalom 2015. január 20-án 00:00 órakor indult meg. Ezúttal az elmúlt három hónap munkáit ismertetjük röviden.

 

A felszerkezetépítési munkákkal párhuzamosan tovább folytatódott az alépítmény megerősítése, merevítőbordák beépítése, pillérek és hídfők kőburkolása (6. ábra), a már helyére került ideiglenes acéltámaszokon levő szerkezetek alátámasztásának végleges kibetonozása. A pálya- és híd­csatlakozásoknál, a bal vágányhoz ha­son­lóan, bordás kiegyenlítőlemez (7. ábra) épült be, és megkezdődött a rézsűle­zá­ró kúpok végleges kialakítása. A bontóállványra kitolt szerkezet továbbra is az állványon maradt, ezért a mederben levő jármok jégvédelmét jégtörők beépítésével kellett biztosítani (8. ábra). A forgalom megszűnését követő napokban érdekes volt megfigyelni a természet erejét, a megtelepedő növényzet fejlődését a hídfákon, a Tisza közepén (9. ábra).

6. ábra. Alépítmény-megerősítési munkák (Fotó: Gyukics Péter)7. ábra. Bordás kiegyenlítő lemez beépítése (Fotó: Szeifert Tamás)8. ábra. Próbaterhelő járművek indulnak a teherállásra (Fotó: Szeifert Tamás)9. ábra. A természet visszaveszi a hidat

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző123Következő »
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2015 / 1. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©