A cikk szerzője:

Jákfalvi Péter vasútépítő mérnök

Zathureczky Miklós ügyvezető igazgató
Orient 9001 Kft.

Útátjárók polimer Bodan-elemekből

A közúti forgalom szintben történő átvezetése a vasúti vágányokon a vasútépítés kezdetétől természetes igény. A műszaki megoldások folyamatos korszerűsítése és az átjárók biztonságának növelése érdekében a szakirodalom, így a Sínek Világa is, rendszeresen visszatér erre a kérdéskörre. A 2007/3-4. különszámban például hét cikk foglalkozik az útátjárókkal. Most a polimer Bodan-rendszer ismertetésével egy olyan elemes útátjáró alkalmazását mutatjuk be, amely jól gépesíthető, és az elvárt követelményeknek – miszerint a vasúti és közúti pálya homogén, jól karbantartható és szabályozható legyen – gazdaságosan és tartósan képes megfelelni.

A polimer Bodan-elemek gyártása kizárólag a felső-ausztriai Gmundenben lévő üzemben történik, innen szállítják a világ minden tájára, elkerülve a korábban idegen telephelyen gyártott elemek minőségi hibáit. Állandó belső minőség-ellenőrzés mellett a Német Vasutak (DB) évente ellenőrzi a gyár termékeit.
Az elemek beépítéséhez – összetettebb vagy kényesebb esetekben, igény szerint – a GF művezetést is biztosít.
Magyarországon polimer Bodan-átjáró első alkalommal 2008-ban, Újpesten, Istvántelken, az Elem utca–Szerencs utca közötti háromvágányos, 12 m széles útátjáróba épült be, amely azóta is jó állapotban viseli az élénk forgalmat. A folytatás sokáig váratott magára.
– 2015-ben a Budapest-Soroksár állomáshoz csatlakozó Rail Cargo Terminál BILK D.I. számú 300 m sugarú íves vágányába épült be egy 45 darabos belső elemes, 27 m széles átjáró, amely íves útszakaszba esik. Az átjárót azért kellett átépíteni, mert a kanyarodó nehéz járművek a korábbi gumielemes átjáró felületét rendszeresen széttépték. A visszatérő hiba megszűnt, a polimer Bodan-elemek állapota kifogástalan (3. ábra).

3. ábra. Átjáró a Rail Cargo Terminálban, BILK
– 2016. november, Budapest, X. kerület, Maglódi út, Akna utcai átjáró: kétvágányú villamos keresztezésében, a korábbinál teherbíróbb átjáró alkalmazását indokolta a nagy súlyú, kanyarodó kamionforgalom. Az egyik oldalon résfolyóka biztosítja a Maglódi út felületi vizének elvezetését. A nagytengelyben a külső elemek kettős zárókőre támaszkodnak. A teherautósáv vörös burkolattal készült (4. ábra).

4. ábra. Épülő villamosátjáró a Maglódi úton
– Csepel-Gyártelepen folyamatban van a Metrans Konténer Terminálhoz vezető közel 3 km hosszú iparvágány felújítása. Ennek során öt átjáró már átépült, a hatodik átépítésére 2021-ben kerül sor. Valamennyi egyvágányú, 54. r. felépítménnyel, polimer Bodan-burkolattal.

5. ábra. Csepel, Budafoki úti átjáró

6. ábra. Átjáró Csepelen, a Dunai Kikötő vágányán

7. ábra. Csepel, Színesfém utcai átjáró

  • Budafoki út: 24,60 m széles, külső-belső elemekkel, R = 150 m (5. ábra).
  • Dunai Kikötő: 10,80 m sz., külső-belső elemekkel, egyenes vágányba (6. ábra).
  • Dunai Kikötő: 8,40 m széles, belső elemekkel, R = 300 m.
  • Színesfém utca: 10,80 m széles, külső-belső elemekkel, egyenes vágányba (7. ábra).
  • Terelő utca: 7,20 m széles, külső-belső elemekkel, R = 200 m.
  • Az MVM Paksi Atomerőmű területén készült el a legnagyobb felületű átjáró 2020 szeptemberében: 15,60 m széles, R = 200 m sugarú ívben fekvő három vágányt keresztezve. A tengelytávolság 5,0–5,0 m, a nagytengelyek sárga színű elválasztóelemekkel vannak burkolva (8. ábra).

8. ábra. Paks, kész átjáró

Az eddigi tapasztalatok azt igazolják, hogy a megújított Bodan-rendszer, azaz a polimer Bodan-átjáró – a műgyanta alapú polimerbeton és a profilgumik továbbfejlesztésének eredményeként – igen tartós. Várható élettartama legalább 50 év, amellett, hogy jelentéktelen karbantartást igényel.
Az osztrák, német és svájci vasutak szerint, az alkalmazott átjáróik között, a polimer Bodan-átjáró rendelkezik a legjobb költség-életciklus mutatóval.
Az új rendszer alkalmazásával hozzájárulunk a vasúti és közúti pályák útátjáróinak gazdaságos és biztonságos üzemeltetéséhez.

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző12
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2020 / 6. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©