A cikk szerzője:

Mihály Tamás főépítésvezető
Közgép Zrt.

Zámbó László projektvezető
Közgép Zrt.

A szolnoki Tisza-híd gyártási és szerelési munkái

A Szolnok–Szajol vasúti vonalszakasz felújítási munkáit a Közgép Zrt. vezette, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a Strabag Vasútépítő Kft. tagokból álló Tisza-2013 Konzorcium végzi. A NIF Zrt. megrendelése alapján készülő beruházás célja egy korszerű, megbízható, alacsony üzemeltetési költségű vasúti pálya építése, mely egyaránt alkalmas a 160 km/h sebességű vonatközlekedés, valamint 225 kN-os tengelyterhelés fogadására. A szerződés 2013 végi aláírását követően az érdemi kivitelezési munkák, illetve azok előkészítő tevékenységei tavaly februárban kezdődtek meg.

 

Helyszíni szerelés

A helyszíni szerelőtér, a hosszirányú tolópálya, valamint az ide vezető közel 2 km-es bejáró út megépítésére a lőszermentesítés után, 2014 márciusban került sor.
A 2 db, egyenként 20 t-s bakdaru felállítása és beüzemelése után a helyszínre szállított hídelemek összeszerelése április elején kezdődött (3. ábra).

3. ábra. Szerelőtéri összeállítás
A hosszirányú tolást, amely a szerelőtéren a gördítőpadig, talpfákra rögzített sínpályarendszeren, 2 db 5 t-s villamos csörlő segítségével történt, összehangoltuk a híd festésével. A hídszerkezetek Walzwagen kocsikon mozogtak előre (4. ábra).

4. ábra. Keresztmetszeti összeállítás, háttérben a festősátor
A hullámtérben, illetve a mederben az ideiglenes jármokon – melyek ~80-100 m-re voltak egymástól – történő hosszirányú tolásnál szintén a csörlős technológiát alkalmaztuk. Szigorú tervezői előírás volt, hogy mozgatás csak abban az esetben végezhető, ha a szélsebesség nem haladja meg a 30 km/h-t. Emellett a tolást úgy kellett ütemeznünk, hogy a konzol négykeretnyi hosszánál nagyobb konzolhosszúságot eredményező mozgatás egy nappali műszakon belül, a következő támaszra való terheléssel befejeződjön (5–6. ábra).

5. ábra. A már lefestett északi híd „megérkezik” a hullámtérbe

6. ábra. Már közel a szajoli oldal
Az északi (bal pálya) hídja szeptember közepén ért a folyó fölé, egészen pontosan a híd elérte a kereszthúzó pálya tengelyének, illetve a saruk tengelyének vonalát.
Ezután megkezdődtek a hídon a keresztirányú toláshoz szükséges előkészítő munkák, melyek a következők voltak:

  • A pillérek tetejének előkészítése a toló­pályához. Az V., VI. és VII. pillér tetején a vasbeton szerkezeti gerendába beépítettük a jármok csatlakozó gerendáit fogadó, valamint a híd végleges alátámasztására szolgáló bent maradó szerkezeteket és fogadó acéllemezeket.
  • Tolópályák kiépítése.
  • Az elkészült vasbeton lemezeken – a ki­rekesztett sarukörnyezet kivételével – a 10 mm vastag Pagel habarcságyazás, a 20 mm vastag acéllemez és a 2 mm vastag polírozott rozsdamentes lemez (INOX) rétegrendű tolópálya kialakítása.
  • Emelősajtók elhelyezése.

Az V. és VII. pilléren az önemelő zsámolyokat a végkereszttartó és a szélső hossztartó csatlakozási pontja alá, 16 mm vastag acéllemez alsó felületére erősített 13 mm vastag, teflonbevonatú csúszópárnákra, míg a VI. pilléren a sajtócsoportokat a főtartó emelési pontjai alá kellett elhelyezni.
Az előkészítő tevékenységekkel pár­huzamosan több munkafolyamat is zajlott. Rögzítettük az Edilon vályúkat, majd precíz és kiemelt jelentőségű geodéziai bemérések után a vályúkban elhelyezték a síneket is. Mivel a híd felszerkezete ebben a helyzetében ugyanazokon a pontokon volt megtámasztva, mint végleges állapotában is, a szerkezet felvette a tervezett alakját, így ez lehetőséget adott arra, hogy az Edilon kiöntése – a hídvégeken 30-30 m elhagyásával – még a keresztirányú tolás előtt megtörténhessen. Ez azért volt nagyon fontos, mert a hétnapos vágányzár alatt erre az időjárási körülményekre roppant „kényes” és időigényes tevékenységre nem lett volna elegendő idő.
Számos – a keresztirányú tolást nem akadályozó – szerkezetet és berendezést szereltünk fel a hídra. A többi között a hídvizsgáló kocsikat, a felsővezeték-tartó konzolokat, a biztonságtechnikai kamerákat, a térvilágítási lámpákat, illetve már ebben az időszakban elkezdtük a próbaterhelést előkészítő tevékenységet is.

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző1234Következő »
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2015 / Különszámában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©