A cikk szerzője:

Vucskics Alinka kertészmérnök, növényorvos, favizsgáló és faápoló szakmérnök

MÁV-kertészetek

A körülöttünk lévő növények környezeti haszna igen jelentős, egyaránt javítják a közvetlen és közvetett környezetüket. Biológiai, ökológiai hasznuk mind a lágy szárú, mind a fás szárú növényeknek meghatározó. Az asszimilációs folyamatok során oxigént termelnek, megkötik a szén-dioxidot, párologtatással csökkentik a hőmérsékletet, lombozatukkal árnyékolnak, szél- és zajfogó feladatot látnak el, valamint a gyümölcstermő fajok zamatos termésükkel ajándékoznak meg minket. Számos hasznuk mellett esztétikai megjelenésükkel hangulatjavító hatásuk is igen kiemelkedő [1].

Habár a kertészetek száma igen megfogyatkozott, a növénytelepítés és -gondozás igénye ott van a vasutasok lelkében, s ez jól látszik a miskolci és hatvani kertészet újjáépítési tervein.
Néhány virágos állomást és egyéb vasúti épületet láthatunk a 7–10. ábrákon a régmúlt időkből.

7. ábra. Szolnok állomás díszkertje8. ábra. Székesfehérvár, műhelykert

9. ábra. Seregélyes állomás10. ábra. Lébény–Mosonszentmiklós állomás

Napjainkban egy telephelyen működik a kertészeti termesztés, a Kőbánya-felsőn lévő kertészetben. A vasútállomások, irodaépületek ellátását hálózati szinten innen intézik. A telephelyen a termesztés nagyrészt a közel 100 évvel ezelőtt kialakított 16 üvegházban történik, amelyek mellé 2003-ban egy nagy légterű Filclair fóliasátort telepítettek (11. ábra). Az 1650 m2-nyi termesztőfelületen éves szinten több mint 300 000 növényt – egy- és kétnyári palántákat, balkon- és szobanövényeket, valamint évelő növényeket – termeszt a két termesztésvezető irányítása mellett tevékenykedő kilenc fő.

11. ábra. Filclair fóliasátor

Az elmúlt években folyamatosan növekvő igény jelentkezik mind az állomásparkok, utasforgalmi környezet rendezettebbé tételére (12. ábra), mind az irodák virágosítására.

12. ábra. Szolnoki váróterem

A cikk folytatódik, lapozás:« Előző1234

Irodalomjegyzék

  • [1] Eplényi A. Vasúti kertek. Nosztalgiautazás a századfordulós vasút világába. Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat 2006;1-4(2).
  • [2] Ring L. A hatvani vasúti kertészet száz éve, 1889–1989. 1989. évi különkiadás. A Magyar Államvasutak építési és pályafenntartási szakmai folyóirata.
  • [3] Dr. Molnár E, Varga Z. A MÁV-kertészetek rövid története. Vasúthistória évkönyv,1999.
  • [4] Beiwinkler, a vaskezű pályaőr https://iho.hu/hirek/beiwinkler-a-vaskezu-palyaor-130622
  • [5] MÁV-archívum és -levéltár
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2021 / 3. számában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©