A cikk szerzője:

Antal Árpád szakmai tanácsadó
Magyar Tűzihorganyzók Szervezete

Nagy Miklós műszaki igazgató
NAGÉV CINK Kft.

A tűzihorganyzás várható élettartama – A horganyzás tapasztalatai

A fémbevonatok korróziós élettartamát általánosságban – a környezeti hatásokon kívül – a fémréteg anyagi minősége, anyagának tisztasága, a réteg szerkezete, feszültségállapota, de mindenekelőtt vastagsága határozza meg. Ez vonatkozik a tűzihorganyzással előállított bevonatokra is. A gyakorlat szempontjából a korróziós képességekre meghatározó befolyása a horganyréteg vastagságának van, hiszen a darabáru tűzihorganyzásánál képződő fémrétegek egyéb tulajdonságai lényegében adottnak tekinthetők vagy elhanyagolhatók. Ugyanis a rétegek kémiai összetételét az MSZ EN ISO 1461:2009 szabvány szabályozza, amit a bevonó vállalatok szigorúan betartanak. De vastagságuk az acélszerkezet kémiai összetétele függvényében ugyanazon szerkezeti elemen akár két-háromszoros különbséget is mutathat.

Bevonatvastagságok és várható élettartamok légköri igénybevételnél

A horgany (Zn, cink) reakcióképes fém, mely kiváló korróziós tulajdonságát annak köszönheti, hogy felületén rövidebb-hosszabb idő alatt, a légköri hatások következtében, igen vékony és tömör oxidréteg (cinkpatina) alakul ki. Ez a védőoxid külső hatásokra lassan „kopik”, de újratermelődik a cinkalapból, és ennek megfelelő ütemben fogy a fémréteg. A folyamat mindaddig tart, amíg a védőbevonat anyaga, a horgany kellő mennyiségben jelen van. Ez a korróziós fogyás hosszabb idő (>10 év) távlatában lineárisnak tekinthető, azonban ennél rövidebb idő alatt a függvény más lefutást mutat (1., 2. táblázat).

Rétegvastagságok alakulása vasúti felsővezeték-tartó oszlopok példáján

A NAGÉV CINK Kft.-nél az elmúlt években horganyzott vasúti felsővezeték-­tartó oszlopok, tartók védőrétegei általában megbízhatóan egységes képet mutatnak. Ez annak köszönhető, hogy az acélszerkezetek konstrukciója, valamint a gyártáshoz felhasznált acélok minősége (tűzihorganyzás szempontjából is) egységes. Ezt bizonyítják a NAGÉV CINK Kft.-nél évek óta rendszeresen végzett minőségi ellenőrzések és vizsgálatok, melyek a rétegvastagság mellett kiterjedtek a bevonat küllemére és folytonosságára is. A legfontosabb tartószerkezeti elemeken mért rétegvastagságok átlagértékeit a 3. táblázatban foglaltuk össze.


A számadatokból látható, hogy az átlagok jelentősen meghaladják az MSZ EN ISO 1461 szabványban rögzített, ezekre az anyagvastagságokra vonatkozó megengedett legkisebb átlagértéket, azaz a 85 µm-t. A regisztrált többletvastagságok korróziós tartalékként nagy biztonságot jelentenek a jövőre nézve.

A cikk folytatódik, lapozás:1234Következő »
A teljes cikket megtalálja a folyóirat 2018 / Különszámában.
Ha szeretne rendszeresen hozzájutni a legfrisebb számokhoz, fizessen elő a folyóiratra.
A hozzászólások megtekintéséhez vagy új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Sínek Világa A Magyar Államvasútak Zrt. pálya és hídszakmai folyóirata
http://www.sinekvilaga.hu | ©